Oranje
Страна 1 of 1
Re: Oranje
vremeto e podobro i ako ne vrne vikendov moze da se pocne so podgotovka za esenska seidba na jacmen i pcenica
interesira me dali nekoj ima izorano po zetvata ili kako mene cekase do sega pa sega ke ora i see
interesira me dali nekoj ima izorano po zetvata ili kako mene cekase do sega pa sega ke ora i see

gorivko- Број на мислења : 51
Местолокација : Штип
nema kaj mene vo blizina TV, pa sum iznenaden deka dobro ora. Za mene toa e gradinarski-ovostarski traktor. Jas cekav da padne poveke dozd za da ima poveke vlaga vo podlabokite sloevi oti oram 30-35 cm.
Bas se zanimavam so gradinarstvo, i mal ovostarnik so 80 drva jabolki, za moite 5 dekari pojak traktor nema sto da raboti, promasaj za vo foliite, a TV mi e OK, kako vo moeto selo ima mnogu mali parceli padne i nekoja para usluzno, ako e epten tvrda zemjata, oram so ednobrazden plug...
Dobra kombinacija
Zosto 30-35cm, imam negde citano deka preku 25cm(osven riljanje) ne treba da se ora, navodno se vadi "diva" neplodna zemja na koja i e potrebno 1 godina da stane dobro plodna

Zosto 30-35cm, imam negde citano deka preku 25cm(osven riljanje) ne treba da se ora, navodno se vadi "diva" neplodna zemja na koja i e potrebno 1 godina da stane dobro plodna
denes orav na dlabocina nekade okolu 25-30 cm.
Oram ednas pred seenje (do sega taka rabotev). Ovaa godina sakav da oram po zetva i sega pred seenje ama nemase dozd i bese tvrdo. taka sega oram podlaboko za da se izmesa poveke zemjata.
Oram ednas pred seenje (do sega taka rabotev). Ovaa godina sakav da oram po zetva i sega pred seenje ama nemase dozd i bese tvrdo. taka sega oram podlaboko za da se izmesa poveke zemjata.
jas veke izorav i poseav moi 30 dekari, i usluzno 50.moeto zito e seto veke niknato.samo edna niva bese ovaa godina pcenica...(pak ja poseav pcenica),a drugite bea tutun,1 hektar imav uste od krajot na proletta izugareno,a del od nivite pod tutun mi bea dadeni pod naem na drugi luge.imase vlaga za oranje,iako ne bas kolku so treba, no se orase.steta so ne napraviv nekoja slika...ama orav celo vreme od sabajle dodeka ne se stemni ...do 19-20h.sega veke pak se isusi zemjata, pa lugeto od seloto i okolnite sela veke ne mozat da oraat...da vidime sea dali ke zavrni kaj petok sabota...gledam prognozite taka velat...
inaku tomo vinkovic ora kako golem traktor, samo sto e pospor.moite plugovi od TV ista sirina fakaat kako i plugovite od IMT.samo od IMT oraat malku podlaboko.
jas preku 20 (potocno 24 godini)orav so tomo vinkovic,a imame 6 hektari oranici,i gi orav po nekolku pati godisno.no od koga go kupiv imt 542,i priklucnite masini so nego,(plug,cetvorokrilni drljaci,prikolica,roto kosa,sadacka (5 reda) za tutun,gubre rasturac (ciklon),veke se prerodiv.mn pobrzo i polesno.a i vadam nekoj denar rabotejki na drugi.no, mi treba uste prskalica za zito...pa ke zemam i toa. ima edna vo resen, 300 litarska, no taa e so creva i so pistoli za prskanje drvja...razmisluvam dali da ja zemam i naknadno da i vgradam dizni i ramka , da ja prisposobam za prskanje na zitarici...covekot i bara 250 evra.a novi se 600 i kusur...
pa se uste razmisluvam...ama izgleda dodeka jas razmislam, ke ja nema
pozdrav;)
inaku tomo vinkovic ora kako golem traktor, samo sto e pospor.moite plugovi od TV ista sirina fakaat kako i plugovite od IMT.samo od IMT oraat malku podlaboko.
jas preku 20 (potocno 24 godini)orav so tomo vinkovic,a imame 6 hektari oranici,i gi orav po nekolku pati godisno.no od koga go kupiv imt 542,i priklucnite masini so nego,(plug,cetvorokrilni drljaci,prikolica,roto kosa,sadacka (5 reda) za tutun,gubre rasturac (ciklon),veke se prerodiv.mn pobrzo i polesno.a i vadam nekoj denar rabotejki na drugi.no, mi treba uste prskalica za zito...pa ke zemam i toa. ima edna vo resen, 300 litarska, no taa e so creva i so pistoli za prskanje drvja...razmisluvam dali da ja zemam i naknadno da i vgradam dizni i ramka , da ja prisposobam za prskanje na zitarici...covekot i bara 250 evra.a novi se 600 i kusur...
pa se uste razmisluvam...ama izgleda dodeka jas razmislam, ke ja nema

pozdrav;)
strongboyy- Број на мислења : 24
zemaj ja ako mozes oti ke ti vrsi rabota. A za prepravka za prskanje na zito ke ja sredis so malku pari.
malku e off topic ama toa e.
Jas se uste oram. imam uste 50 dekari za oranje i planiram za zavrsam do cetvrtok.
vcera se rasipa traktorot so koj orase brat mi pa deneska go razglobivme i vidovme deka e zariban lagerot na kumplungot. (se raboti za 539) vo vtornik ke go sklopime i prodolzuvame da oreme so dvata. do togas ke oram samo so Sameto.
malku e off topic ama toa e.
Jas se uste oram. imam uste 50 dekari za oranje i planiram za zavrsam do cetvrtok.

vcera se rasipa traktorot so koj orase brat mi pa deneska go razglobivme i vidovme deka e zariban lagerot na kumplungot. (se raboti za 539) vo vtornik ke go sklopime i prodolzuvame da oreme so dvata. do togas ke oram samo so Sameto.
Se li e poseano za ovaa esen, dobro bese i vremeto, se pogodi.
gorivko, ima li nekoja slika od popravkata na 539kata?
danot напиша:Se li e poseano za ovaa esen, dobro bese i vremeto, se pogodi.
senjeto ke zavrsi denovive a za sliki od popravkata na 539 nemam bidejki se bese nabrzina raboreno utroto otvoren traktorot za 1 cas a do popladneto sklopen. zdravje ke ima sliki
zimoto planirame so brat mi da gi sreduvame traktorite pa ke ima vreme za sliki

moeto vcerasno oranje...so plugovite so gi zedov zaedno so vladimirecot...odlicni plugovi...iznenaden sum kako dobro vleguvaat vo zemja i kako ja vrtat zemjata.eve sliki a i edno klipce snimiv.

video:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f3Rt7YGZchg

video:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=f3Rt7YGZchg
da super mi se izoraa nivite...a vlaznosta e skoro nikakva...so vladimirecot se uste nam orano, sea vo cetvrtok se dogovoriv so eden mehanicar da gi stelovame ventilite, zaso mn zacaduva pri dodavanje turaza...toj veli deka bosot treba da se stelova na bosista...no ke gi stelova ventilite...pa ke vidam kako ke bidi so cadenjeto(crn cad).a i toa polugite nazad...ednata e zavrtena naopakudanot напиша:Ne da e dobro oranjeto, odlicno e, nego zasto ne oras so vladimirecot, go proba li?

Razrivac-Gruber-Kultivator
Me interesira dali mekoj kaj nas vo Makedonija ima nesto slicno koristeno i kakvi rezultati ima zabelezano. Ne mislam na setvovpremacite ili kako sto gi ima po oglasite "krimleri". Istoto prasanje i za podrivacite. I za dvata priklucici ne gi znam makedonskite iminja, ama vo komsiskite forumi se koristat gorenavedenite.

Страна 1 of 1